Henriette Coppens
Het werk van Henriëtte bestaat voornamelijk uit portretten, getekend in pastel en geschilderd met crylverf.
De fascinatie voor het portret heeft Henriette van huis uit meegekregen. Daarnaast vormt de passie voor dans de basis voor een aantal schilderijen waarin zij poogt de beweging te vangen tot buiten de kaders van het doek.
Ook de interesse voor textiele elementen komt tot uiting in zowel de tekeningen als schilderijen.
Biografie
Henriëtte Coppens, 1958, Raamsdonksveer, autodidact, opgegroeid in Haarlem en vanaf 1966, met een onderbreking, in Etten-Leur gewoond.
Van jongs af aan was ik vol bewondering voor de portretten die mijn vader in zijn studiejaren aan St. Joost in Breda maakte. Deze werden als een soort schat op zolder bewaard en kwamen slechts sporadisch tevoorschijn. Mijn interesse was gewekt. Op mijn 55ste besloot ik dan eindelijk om teken- en schilderlessen bij diverse kunstenaars te gaan volgen.
Steeds meer ben ik geboeid geraakt door “het portret”. Bijzonder toch dat miljarden mensen een ander gezicht hebben. Al die kleine variaties op een thema maken het uitdagend om iemand te vangen op het doek of papier. Elk portret is weer een zoektocht of het nu met houtskool, krijt of verf is.
Ik houd ervan om letterlijk contact met het doek of papier te houden zodat je de vormen bijna kunt voelen. Abstractie en transparantie maken ook deel uit van een werk en geven het mijn handtekening.
Henriëtte
“Je hebt het van geen vreemden …”
Opa Piet Coppens (1896-1968)
Piet is de oudste zoon van de Wilhelmus Coppens, huisschilder in Gilze. In eerste instantie noemt Piet zich huis- en decoratieschilder. Het is in die tijd heel gebruikelijk dat o.a. meubels worden beschilderd zodat het lijkt alsof ze van een bepaalde houtsoort gemaakt zijn. Ook met ‘marmeren’ is een techniek die
veelvuldig wordt toegepast.
Later noemt hij zich schilder en behanger, maar hij kan en doet veel meer. Hij ontwerpt wand- en plafonddecoraties, schildert ornamenten, etst voorstellingen in glas en beschildert kruiken, vazen en meubels met decoratieve afbeeldingen.
Er zijn vele schetsen, tekeningen en ontwerpen van hem bewaard gebleven; schetsen met voorstudies voor decoraties, tekeningen die duidelijk gebruikt zijn als sjabloon, natuurtekeningen uit de omgeving van Gilze die hij later uitgewerkt heeft tot schilderij. Er zijn zelfs nog ontwerpen voor de muur- en plafondschilderingen van de burgemeesterskamer en raadskamer van Gilze.
Vader Joost Coppens (1927-2018)
Al op heel jonge leeftijd gaat Joostje met op klus met zijn vader Piet. Op blote voetjes door de natte verf lopen gaf een leuk motiefje aan de vloer (iets wat destijds in de mode was). Langzaam rolt Joost in het schildersvak, alle kneepjes van het vak op zak. Hij heeft een vaste hand en tekenopdrachten op de
ambachtschool worden dan ook regelmatig beloond met een 10. Hij waagt de sprong naar de academie St. Joost. Dit heeft veel mooie portretten en stillevens voortgebracht.